17 iulie 2009

„î” din i sau „â” din a

Astăzi „răsfoiam” prin fotografiile făcute mai demult şi am dat peste una mai ciudată. E poza unui banner din faţa unui magazin GSM. Ceea ce mi-a atras atenţia este greşeala flagrantă din cuvântul „reîncărcabile”(pe lângă celelalte scăpări). Greşeală ce ne aduce din nou la povestea aia veche cu sufletul pereche a românului: şi eu cum scriu, cu „î” din i sau „â” din a?

La 17 februarie 1993 Academia Română a emis o hotărâre prin care se revenea la folosirea lui „â” din a în interiorul cuvintelor şi a formei „sunt” (suntem, sunteţi) în loc de sînt (sîntem, sînteţi) vezi link. Aceeaşi schimbare de macaz a fost oglindită şi în domeniul soft-ului: majoritatea programelor, inclusiv Microsoft Word, îţi recomandă ca şi corectă forma de „â” din a.


Sursa confuziilor este faptul că majoritatea românilor nu cunosc încă regulile ortografice privind folosirea lui „î” şi „â”. Confuzia este cu atât mai explicabilă, cu cât multe ziare, reviste şi chiar edituri continuă încă să folosească vechile norme ortografice. În cazul fotografiei de mai jos, proprietarul probabil că nu şi-a bătut capul cu astfel întrebări „existenţiale” şi a scris aşa cum l-a tăiat capul, aşa cum e la modă – adică greşit.



7 comentarii:

  1. Sunt complet de acord cu dumneata, însă, după cum se prezintă reclama cu pricina, mai mult ca sigur că publicului țintă va simți dureri la bașcheți.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ai dreptate: multi vad, putini pricep, iar acest banner rezista cu stoicism in fata magazinului de mai bine de jumatate de an. Majoritatea nu dau doi bani pe asemenea "fineturi" ca gramatica limbii romane.

    RăspundețiȘtergere
  3. E o dovadă că decizia de impunere a ortografiei Drăgănescu din 1993 a fost o tîmpenie enormă, care nu a făcut decît să complice limba română, acum cînd e nevoie mai mult ca oricînd de o limbă logică şi modernă, cît mai uşor de vorbit şi de scris.

    Dintr-o discuţie recentă de pe forumul Softpedia rezultă clar că nu există nici un argument raţional pentru ortografia cu  şi "sunt", în timp ce pentru cea cu Î şi "Sînt" pledează nu numai logica (1 sunet = 1 literă), ci şi istoria limbii române ("sînt" a existat mereu în limba română, pe cînd "sunt" e un cuvînt străin, băgat în secolul 19 de Şcoala Ardeleană, în cadrul operaţiei estetice de latinizare a limbii române).

    Singur scriere normală şi raţională pentru limba română e cea cu Î din I şi "sînt".

    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=454379

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit discutia de pe softpedia, destul de interesant. Recunosc ca atunci cind scriu cu pixul, folosesc si eu formula cu "î" şi cu "sînt". Apelez la cealaltă variantă doar pentru că aşa mi-o corectează Microsoft Word şi m-am săturat să văd fiecare al cincilea cuvânt subliniat :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa vezi ca pana la urma, greseala pe care au comis-o va deveni admisibila. Stii de ce spun asta? Fiindca de atatea ori s-a scris "nicio" gresit, incat a devenit, prin DOOM, nicio :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-i vorba ca greseli din astea se intampla si la case mai mari. A se vedea anuntul dintr-un cunoscut supermarket german bine infipt pe la noi, in care suntem anuntati politicos: "Stimati clienti, bineânţeles ca nu cantarim si ambalajul". Bineânţeles ca dintre sutele de clienti care citesc zilnic mesajul, nici unul nu s-a gandit sa atraga atentia conducerii...

    RăspundețiȘtergere
  7. Toate limbile vii evolueaza in permanenta... Ar fi absurd sa ne oprim la un stadiu oarecare, chiar daca stadiul respectiv ar fi orijinalul.
    Am folosi numai cuvintele varza, branza si viezure atunci :)
    Oricum is cretini aia cu firma...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails