14 ianuarie 2010

Patria, vrem filme în original!


Într-o ţară în care singura limbă de stat este limba româna, aceasta fiind limba maternă a mai bine de 70% din populaţie, absolut toate cinematografele difuzează numai filme cu dublare în limba rusă. Ţi se pare normal? Nici mie... Şi totuşi, acest fenomen are loc de mai bine de 20 de ani şi va continua atâta timp cât noi le vom permite proprietarilor de cinematografe să aleagă calea indiferenţei. În ultimul timp au apărut numeroase mişcări care au ca scop producerea unei schimbări în acest sens: VREM FILME ÎN ORIGINAL cu subtitrare în limba română. Suntem siguri că se pot găsi soluţii care să respecte atât drepturile noastre şi pe cele ale minorităţii vorbitoare de limbă rusă.
Dacă îţi pasă, trimite mesajul de mai jos, mâine, 15 ianuarie, între orele 11:55 am şi 12:00 pm la adresa info@patria.md cu următorul text în română.

"Stimaţi Domni,
sunt audienta care NU merge la filme dublate în rusă, dar AŞ MERGE regulat la filme în original (subtitrate în română sau engleză!!!).
Suntem destui ca să asigurăm profitabilitatea iniţiativei şi ne-ar plăcea să ne mergeţi în întâmpinare. Gîndiţi-vă şi la străinii din misiunile internaţionale in Republica Moldova!
Speram la o reacţie pozitiva din partea Dvs.
Cu mult respect
Cinefil înrăit, potenţial vizitator PATRIA
"

Sau engleză

"Dear Sirs,
I am the audience that DOES NOT watch films dubbed in Russian, but I would definitely attend ORIGINAL FILMS (with or without English subtitles).
There are many of us, foreigners, here in Moldova and, taking into account the Romanian/English speakers, our initiative would be profitable for you too. We would really appreciate you considering our opinion.
Looking forward for a positive reaction
Best regards,
Film-lover and potential PATRIA visitor
."

La eveniment şi-au confirmat prezenţa mai mult de 800 de participanţi.

3 comentarii:

  1. Salut, poti sa numesti pe rand toate retelile de cinema din moldova care functioneaza si unde poti privi filme noi !? si dece ai inceput sa discuti problema asta acum si nu timp de 8 ani !? Sau unde pot fi procurate filme licentiate in originala cu o careva traducere in romana !? De 2 ani caut pe internet magazine care ar vinde filme licentiate pe net si peste tot Moldova nu are acces, nustiu dece dar asta e. Astia de pa Patria ofera macar ceva, ar fi bine sa fie solutii nu impuneri nationaliste din partea administratiei. Nu vreau sa par rau, insa nationalismul imi face fiori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Au fost câteva cinematografe gen Cinema Club, Flacara, Odeon etc. Unele din ele s-au închis nefacând faţă concurenţei, altele au fost cumpărate de Patria, iar altele mai supravieţuriesc încă cu greu. Am început să discut problema acum pentru că în ultimii 9 ani am fost mai mult plecat din Moldova. În plus, în cei 8 ani de comunism şansele ca astfel de iniţiative să fie auzite erau aproape nule. Aşa că nu cred că are rost să le plângi de milă celor de la Patria, că nu le merge rău deloc. S-aun extins în toată ţara, iar preţul biletelor e aproape la fel de mare ca în Europa. Deci şi-ar putea permite să cumpere filme cu subtitrări, aşa cum se întâmplă în toata lumea civilizată, în loc să le ia de la ruşi gata dublate. Ar putea să organizeze sesiuni separate cu dublare în rusă şi în original sau să implementeze un sistem în care spectatorul poate alege limba în care priveşte filmul (era aşa ceva la Cinema Club). Soluţii sunt destule - să existe numai dorinţă. Oricum, nu discutăm aici de impuneri. Dar nu mi se pare normal să nu pot vedea un film în original în ţara asta. Iar dacă vrei cu adevărat să vezi filme în original, fă şi tu ca tot omu: descarcă de pe internet cu subtitrare. Nu e etic, dar altă soluţie pe moment nu există.

    RăspundețiȘtergere
  3. Prostii.
    Patria e intreprindere de stat? Din cite stiu NU.
    Atunci de ce se impun asa reguli, inchipuitiva daca la mcdonalds s-ar vinde mamaliga cu brinza in loc de hamburger.
    Statul are Odeon, pe care ar trebui sa-l dezvolte, da nu sa foloseasca banii si munca investite de cineva in scopuri de a promova filme cu subtitrari si in final sa strige in gura mare, cit de patrioti sunt ei ca s-au apucat de treaba.
    Este patria- intreprindere ce difuzeaza in limba rusa.
    Creati un cinematograf care va difuza cu subtitrari.
    Si se vede apoi daca Patria se va reprofila.
    Daca raspunsul e afirmativ atunci va exista o concurenta, de la care posibil si preturile voi scadea.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails