6 februarie 2010

Globalizarea, vinul fiert şi Jocurile Olimpice

Reprezentanţii Moldovei la Jocurile Olimpice au plecat deja spre Vancouver. Fenomenul globalizări şi-a pus amprenta şi pe lotul nostru olimpic, jumătate din sportivii care reprezintă Moldova fiind naturalizaţi din astfel de ţări precum Rusia, România sau Elveţia – o procedură din ce în ce mai întâlnită în sport, şi nu numai. În cazul ţării noastre iniţiativa e chiar salutabilă, căci multe a dat dumnezeu acestor pământuri, dar zonele muntoase cu pârtii de schi probabil că i-au scăpat din vedere (nu şi dacă vorbim despre vechea ţară a Moldovei).

Din sporturile de iarnă basarabenii sunt buni, poate, doar la astfel de probe precum săniuşul stil liber cu elemente obligatorii de coate julite şi funduri vinete, lipitul de oameni de zăpada viteză şi uneori, trebuie să recunoaştem, dormitul pe sub garduri şi troiene fond, căci de cele mai multe ori activităţile de iarnă se termină pe la noi cu un vinişor fiert la gura sobei. Ceea ce mi-a atras atenţia şi m-a mirat nespus a fost însă componenţa delegaţiei noastre alcătuită din 7 sportivi la care se adaugă următorii oficiali: antrenori – 4 buc., şefi de echipă – 3 buc., câte una bucată medic, şef de misiune şi preşedinte CNO care are, bineînţeles, dreptul conform protocolului să fie însoţit de încă o persoană (probabil soţia dânsului care nu s-ar da în lături să admire frumuseţile canadiene) + 4 ziarişti fără de care nu se poate porni la drum nici o delegaţie civilizată din lume.

Pentru a obţine rezultate mai bune, propun să preluăm modelul delegaţiilor ruse care includ de cele mai multe ori şi un grup de susţinere format din cântăreţi şi artişti celebri menirea cărora este să ridice moralul lotului olimpic (adică să bea şi să mănânce pe banii statului). Acest grup de susţinere ar avea în cazul nostru următoarea componenţă: orchestra Lăutarii (pe cont propriu) – 30 de buc., cântăreţi şi artişti (gen Gherghe Urschi, Nicolae Glib, Zdob şi Zdub ş.a.) – 3-10 buc., + 2-3 butoaie de vin ales la care s-ar adăuga două-trei vagoane de ciocolată din partea sportivilor de origine elveţiană şi nişte matrioşti pline cu votcă din partea celor de origine rusă. Ar mai exista desigur şi posibilitatea de a trimite artiştii sus-numiţi înaintea lotului olimpic sub formă de desant – câteva concerte ale acestora ar acoperi toate cheltuielile guvernului şi ar mai aduce şi ceva profit la bugetul de stat.

Să le urăm aşadar baftă sportivilor noştri şi să-i rugăm să nu zăbovească prea mult prin cele meleaguri străine, nu de alta, dar tare s-a mai mărit în ultimul timp numărul de basarabeni care emigrează în Canada. Doamne ajută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails