16 februarie 2010

Uncle Sam şi arcanele majore


Azi am primit rest un leu de 1 cu o inscripţie interesantă şi am hotărât că merită să acceadă în „arcanele majore” ale existenţei sale. Scanată, materia s-a transferat brusc într-o serie bizară de zerouri şi unităţi, prelucrată şi multiplicată de câteva ori pentru a se ridica în cele din urmă la înălţimea ameţitoare a cuvântului liber ce hoinăreşte prin world wide web. Cine ştie prin câte mâini i-a fost dat acestei bucăţi de hârtie să treacă, câţi ochi au privit-o cu dispreţ şi de câte ori a fost vândută şi cumpărată. Şi dacă acest leu ar avea urechi să audă şi gură să vorbească, oare ce ne-ar spune? Ne-ar spune multe, cu siguranţă, sau poate că ar tăcea simţindu-se rănit în mândria lui de Leu.

Se pare că americanii au şi implementat deja o idee interesantă în acest sens prin site-ul wheresgeorge.com Pe baza seriei şi numărului de pe bancnotă, acest site îţi permite să verifici prin ce locuri a trecut un anumit dolar afişând traseul acestuia pe hartă. Interesant, nu-i aşa? Am descoperit recent un dolar de 2 din 1976 pe care îl am din tipurile când eram şi tânăr şi ferice (acum îs doar tânăr). Oare ce traseu a avut până a ajuns la mine?

6 comentarii:

  1. hai recunoaste ca tu ai scris 'jos comunistii' si de fapt leul asta e cartea ta de vizita si nu are practic nici un traseu (altul decat al tau) de 8 ani incoace :)

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate o sa te dezamagesc. chiar am primit leul rest si am observat inscriptia mult mai tirziu si doar in momentul in care am vrut sa platesc ceva; desi nu m-as fi rusinat deloc daca ar fi fost cum ai spus tu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu stiam ca acest sistem s+a implementat si pentru ceasuri de marca si alte obiecte cu serie pe spate, cum ar fi cel mai vechi calculator portabil(notebook)gasit la Baia Mare

    RăspundețiȘtergere
  4. eu il port in portofel pe fratele geaman al dolarului ala a tau. e din acelasi an si daca ma chinui bine imi amintesc ziua in care le`am capatat si noi de pe undeva. era `06 prin hamburg parca.

    -cristi (ficior inca)

    RăspundețiȘtergere
  5. "Your comment will be visible after approval."
    Da ce latra cainele asta a tau la mine, zi`i sa sada linistit ca nu`s om rau...

    -C

    RăspundețiȘtergere
  6. I-am zis si, iaca, s-o domolit :) Da, prin Hamburg era, la Niagara Falls Bank care probabil ca nu mai e, cu criza asta economica. Am de gind sa pastrez dolaru, poate peste vre-o 100 de ani un nepot de-al meu a face o mica avere.

    Andrei (tot fecior)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails