20 decembrie 2010

Cultură, răbdare și tutun

Nu știu de ce aveam impresia că odată cu deschiderea mall-ului din Baia Mare lumea se va mai civiliza un pic. Se pare că nu a fost cazul. Până acum trebuia să mergi în câteva locuri pentru a vedea mârlanii în habitatul lor natural. Acum ai ocazia unică de a-i vedea pe toți în același loc. Fie că e vorba de gherțoiul de bloc, ciumetele de parcare, bădăranul de cinema sau indolenta de magazin – îi poți observa pe toți în același loc, la mall.
 

Stau cu prietenii la un suc, vine o înțepată, își trântește poșeta pe scaunul liber din dreapta mea, îmi împinge tava să-i încapă sticla de Cola Light și începe să-i dea indicații soțului care stă la coadă la fast-food în celălalt capăt al sălii.
 

Vreau să urc cu ascensorul și nu pot din cauza unor puradei care tot cheamă liftul în jos, iar mai apoi merg și se tolănesc în fotoliile de masaj cu hainele lor jegoase și împuțite.
 

Ieși din sala de cinematograf și observi drumul mătăsii lângă scaune și pe culoare trasat cu popcorn, pahare de cola și pungi goale după principiul „dacă tot am plătit biletul, măcar să rânească cineva după mine”. Asta ca să nu mai zic de ringtone-urile colorate pe care ești nevoit să le audiezi în timpul filmului.
 

Există mulți oameni cu bun simț în România, sunt sigur de asta. Doar că atunci când un străin vine prima dată în România, îi sar în ochi cerșetorii, beșonoșii din trafic și conducătorii corupți. Degeaba îi explici mai apoi că sunt pe aceste meleaguri și oameni de valoare, buni și omenoși. Prima impresie de obicei face diferența. Vina este și a noastră, a tuturor. Pentru că îi răbdăm, îi tolerăm și prin asta îi încurajăm să continue.
 

Mai e mult până departe. Până atunci – răbdare și tutun

3 comentarii:

  1. bun articol, bine ai exemplificat modul de gandire al multora, in special "măcar să rânească cineva după mine" - doar sunt angajati oameni pe aceste posturi,sa isi faca treaba ;)
    asa-i la noi

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciudat, oameni astia cu bun simt parca se aduna toti la un loc si stau acolo cu zilele. Se ascund sa nu cumva ii vada restul lumii. De ce? Pentru niste excremente ale societatii, care practic sustrag aerul de la oameni, si pe care astia din urma nu doresc sa ii zareasca nici macar din greseala!

    Da, ai cea mai mare dreptate cand afirmi ca vina e a noastra, desi aceste specimene ar fi fost "dincolo", dar se pare ca din cauza jegului nu se lipeste nici culture pe ei, sa nu mai amintim de civilizatie, fenomen care nici macar nu e prezent in al lor dictionar.
    Dar, nu conteaza pentru ca asa e la noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim

    Vă mulţumesc pentru aprecieri.

    Să ştiţi că majoritatea mojicilor care merg în străinătate se cam conformează regulilor şi legilor de acolo (bineînţeles cu excepţia ţiganilor care merg express ca să fure şi să cerşească). Însă în momentul în care se întorc "în ţară" revin la vechiurile obiceiuri şi reiau vechile activităţi.

    Problema, după cum o văd eu, e cardul legistativ permisiv, faptul că legea în România se aplică doar celor fără bani şi fără pile. Iar dacă ai şi una şi alta poţi să faci orice oricând şi să scapi nepedepsit.

    @Laur1985

    Merci pentru oferta. Discutam pe email.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails