12 octombrie 2008

Dacă aş fi pentru o zi preşedinte ...

Ascultam zilele astea nişte piese de la Paraziţii şi brusc m-a lovit o altă idee, pe care am hotărât s-o încadrez negreşit la rubrica Idei Geniale.

Ideea în sine e destul de simplă şi porneşte de la premisa că fiecare român are dreptul la o bucăţică din ţara asta. Dacă România ar fi o companie gigant, atunci fiecare din noi ar avea undeva nişte acţiuni care îi conferă nişte drepturi şi obligaţii. Obligaţiile noastre ar fi să muncim cinstit, să ne vedem de viaţa noastră şi să nu încercăm să înşelăm statul, care la rândul său are obligaţia de a asigura un sistem corect democrat şi performant astfel încât cetăţenii săi să aibă un trai cât mai liniştit. Totul bine şi frumos în teorie, practica însă ne omoară. Spuneam în articolul precedent că m-am săturat să văd de 18 ani aceleaşi feţe în politica românească, această clasă socială minoritară care s-a înfipt cu ghearele în conducere şi nu vrea să plece în ruptul capului. Fără supărare, dar nu mi se pare corect să se îmbogăţească din ce în ce mai mult unii şi aceiaşi oameni. Şi aici intervine ideea mea care spune că fiecăruia din noi ar trebui să i se dea şansa să fie la conducere măcar … o săptămână.

Să presupunem că la ora actuală din cele aproximativ 20 de milioane de oameni din ţara noastră, cam 8 milioane ar fi apţi de vot, prin urmare apţi de a avea un post de conducere. Sistemul legislativ din România e reprezentat de Parlament, compus din două camere: Senatul cu 140 de membri şi Camera Deputaţilor cu 346 de membri. Asta ne dă un total de 486 de locuri (cer iertare anticipat pentru eventualele erori de calcul, nu am fost niciodată foarte bun la matematică). Astfel dacă împărţim cele 8 milioane de români în tranşe a câte 486 de parlamentari care stau la conducere câte o săptămână, obţinem calculele de mai jos:


Proiect de îmbogăţire a tuturor cetăţenilor României


8 milioane de oameni ÷ 486 de locuri ≈ 16460 de „tranşe”

16460 x 7 zile de conducere = 115220 de zile de conducere

115220 ÷ 365 de zile într-un an ≈ 315 ani


Asta înseamnă că în aproximativ 315 ani fiecare român apt va fi stat la conducere câte o săptămână, timp în care a putut să acumuleze destul pentru a-şi întreţine familia. Desigur că acest proiect comportă o serie de dificultăţi: pe ce criterii se vor întocmi listele şi cine va avea prioritate, s-ar putea ca unii să nu mai apuce să conducă din cauza bătrâneţii etc. Totuşi acestea sunt nişte detalii minore care pot fi puse la punct odată ce proiectul de îmbogăţire va fi pus în practică. Pe de altă parte, avantajele ari fi foarte mari. Ce ţară a mai avut curajul să pună în aplicare un proiect de asemenea anvergură? Eu fiind iniţiatorul acestui proiect, m-aş mulţumi cu un post mai modest de preşedinte, să zicem, care mi-ar permite să supraveghez buna funcţionare a sistemului. De altfel sunt deschis pentru orice sugestii sau propuneri constructive, pentru că viitorul sună bine…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails