27 noiembrie 2008

Republica Moldova, analiştii şi telefoanele Nokia



(fotografia a fost făcută acum 3 ani la un fastfood din Piaţa Centrală din Chişinău).

Cine a spus că Moldova e cea mai săracă ţară din Europa ? Probabil vre-un analist cu renume care stă în biroul lui călduţ şi analizează cifrele economiei moldave. Paranteză: cine o fi inventat cuvântul acesta - analist – nu s-a gândit probabil niciodată la sonoritatea lui. Or mie îmi sună involuntar a ceva legat de locul prin care, pardon, îţi faci nevoile sau la practicile homosexuale. Probabil că homosexualii sunt analişti prin definiţie. O fi fiind şi anal-iza asta o nevoie primară, mai ştii ?!

Dar revenons à nos moutons, cum zice chinezul. L-am auzit pe conducătorul nostru iubit declarând mai ieri că economia Moldovei a cunoscut o dezvoltare nemaivăzută în ultimii 8 ani de guvernare comunistă. Cam aceleaşi declaraţii le făcea şi prim-ministru României. Ascultându-i pe ei ai zice că pe aceste meleaguri e numai miere şi lapte. Şi totuşi în oarecare măsură au dreptate pentru că atunci când eşti la genunchiul broaştei, ai unde creşte, faţă de cei care au ajuns deja la un oarecare nivel de bunăstare şi civilizaţie. La noi se consideră un semn de bunăstare dacă bunăoară nu ţi se ia seara curentul (cum se practica prin 98) sau dacă primeşti salariul la timp.

Recent întors de acasă din Moldova, mă întrebă un prieten maramureşean cum ne afectează pe noi criza asta globală. Adevărul e că nu ne afectează, pentru că nu prea are ce afecta. Moldova are o industrie remarcabilă, dar ea lipseşte cu desăvârşire (vorba lui Caragiale). Şi totuşi, dacă ieşi pe străzile Chişinăului nu poţi să nu remarci maşini de ultimă generaţie, haine scumpe, electronice performante. Asta înseamnă că lumea are bani. Cum se explică acest lucru ?

Cu toţii ştim zicala populară conform căreia un om în viaţă trebuie să clădească o casă, să crească un copil şi să sădească un pom. Prin anii 90 apăruse o altă zicală în Moldova: un moldovean adevărat trebuie să aibă lanţ de aur, telefon Nokia şi Opel Astra (cu mici variaţiuni). Astea ne sunt standardele, asta ne e mentalitatea. Chiar dacă trăieşti în chirie cu părinţii, trebuie să ai Audi Q7. Chiar dacă nu ai ce mânca, e musai să ai telefon de ultimă generaţie şi să te îmbraci cu haine scumpe. Că altfel te râd oamenii. Ce va spune lumea ?

Viaţa-i grea, la tăţi nu ajunge. Cine nu poate roade – suge…


(în articolul următor despre cum fac moldovenii bani)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails