Revin la vechea dilemă a basarabeanului în ceea ce priveşte sărbătorile de iarnă. Se pare că în Moldova până şi sărbătorile ridică probleme existenţiale. O situaţie paradoxală până la urmă, căci anume sărbătorile de iarnă ar trebui să ne facă mai buni, aducându-ne lumină în suflet.
Noţiunea de stil vechi este asociată cu calendarul iulian introdus de Iuliu Cezar. Acesta mai este încă folosit de unele biserici ortodoxe, astfel calendarul a rămas în uz în secolul 21 doar în câteva ţări din lume. Moldova se numără printre ele. Denumirea de stil nou apare doar prin opoziţia faţă de stilul vechi. Stilul nou se referă la calendarul gregorian care predomină în acest moment în lume.
Astfel Crăciunul din 25 decembrie este sărbătorit de o mare parte de basarabeni la 7 ianuarie. Până la începutul anilor 90, chiar şi anul nou veneau cu o oră mai devreme. Căci gongul dintre ani bătea după ora Moscovei care are un fus orar diferit (GMT+3) faţă de Chişinău (GMT +2). În unele localităţi, în special la sate, revelionul se mai sărbătoreşte încă în 14 ianuarie (Sf. Vasile după calendarul nou). Ne aflăm astfel în situaţia destul de ciudată în care trecem mai întâi în noul an (pe 1 ianuarie) şi abia mai târziu celebrăm Crăciunul. Acest aspect generează disensiuni chiar şi la nivel de stat. Ştim cu toţii povestea cu bradul primăriei de Chişinău şi cel al preşedintelui Voronin.
Totuşi nu cred ca combativitatea e o atitudine corectă în acest caz, pentru că omul ar trebui să fie lăsat să sărbătorească atunci când vrea. Iar urmând celebra zicală „două bătăi strică, dar două mese - nu” propun să urmăm ambele calendare: nu cred că e un păcat să cântăm o colindă în 25 şi în 7 ianuarie, iar în ceea ce priveşte venirea anului nou, putem închina o cupă de şampanie pentru fiecare fus orar din cele 24. Să facem un pas în spate şi să ne privim problemele ca cea mai bună ocazie de a ajunge la un numitor comun. În fond şi la urma urmei, nu cred că există o altă ţară în lume cu atâtea sărbători ca Moldova.
In sfirsit m-am lamurit si eu de ce sarbatorim de 2 ori aceeasi sarbatoare :)
RăspundețiȘtergerefain articol, ai cuprins exact ceea ce trebuia despre acest subiect. cand voi mai primi intrebari de genul " cand sarbatoriti voi revelionul? " am sa-i dau blogul tau sa citeasca :)
RăspundețiȘtergereDupa cum bine stii, e destul de greu sa-i explici unui om cum se face ca noi sarbatorim de 2 ori acelasi lucru. Ma bucur ca ti-a placut articolul :)
RăspundețiȘtergere