21 decembrie 2008

Adevărul despre aspirină

Se apropie Crăciunul – o sărbătoare care aduce bucurie şi linişte sufletească în inimile creştinilor de pretutindeni. Oamenii se îmbulzesc spre magazine grăbindu-se să-şi cheltuiască banii strânşi în ultimele luni. Trafic infernal, magazine supraaglomerate, cozi la plata utilităţilor, „super oferte” peste tot. În curtea din faţa blocului vecinii îşi bat conştiincios covoarele, puradeii se distrează explodând toată ziua petarde, parcările arată ca nişte muşuroaie de furnici. Vecinul de alături execută schimbări majore în apartament –bormaşina şi ciocanul nu au mai tăcut de vre-o săptămână. Scotocesc în trusa de medicamente după o aspirină.

Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului”. Fiecare din noi a auzit acest mesaj de sute de ori, mă întreb însă câţi dintre noi au avut vre-odată curiozitatea să citească prospectul de la cel mai cunoscut analgezic – Aspirina.

Citesc: acid acetilsalicilic 500 mg, comprimate, compoziţie, indicaţii, contraindicaţii etc. deocamdată nimic interesant. Pagina a doua însă mă lasă mască.

Reacţii adverse

Dozele de acid acetilsalicilic sunt, de regulă, bine suportate. De regulă sunt, mă gândesc eu, dar … trebuie să existe totdeauna un „dar”.

Au fost semnalate următoarele reacţii adverse:

- Sângerări diverse – hematemeză, melenă, hemoragii diverse oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură. Puteţi să-mi spuneţi incult, ocult chiar, dar nu am habar de nici jumătate din termenii ăştia. Ceva îmi spune însă că nu e vorba de nişte efecte drăguţe deloc. Citesc mai departe.

- Risc hemoragic chirurgical crescut (favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4-8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic). Adică o bei acum şi 4-8 zile stai liniştit.

- Fenomene rare de iritaţie gastrică (dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături) dacă tratamentul se face corect. Deci toate aste sunt „normale” dacă urmezi întocmai tratamentul. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal, în anumite cazuri cu perforaţie. Staţi liniştiţi însă pentru că cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să vă fie perforat stomacul. O nimica toată.

- Complicaţii infecţioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie şi afectare hepatică), la copiii trataţi cu acid acetilsalicilic în scop analgezic/antipiretic. Adică pe lângă toate cele expuse mai sus, copii mai pot avea câteva complicaţii „minore”. Asta e, se mai întâmplă. O clipă însă, asta încă nu e totul.

- Sunt posibile reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin urticarie, endeme, rareori astm sau reacţii anafilactice; au fost semnalate reacţii de tip anafilactoid la pacienţii idiosincrazici. Eu habar nu am cine sunt pacienţii ăştia idio… idiosincrazici, dar îi compătimesc. Şi, ca să încheiem lista.

- Tulburări ale funcţiei hepatice (creşterea transaminazelor), renale şi hipoglicemie.


Mă scarpin derutat după ceafă cu privirea bovină a unui om care a citit un text scris într-o limbă străină pe care nu a auzit-o în viaţa lui. Sensul general însă e următorul: dacă aveţi febră sau dureri de cap, luaţi cu încredere o aspirină. E posibil să apară unul (sau câteva) din efectele enumerate mai sus. În acest caz însă noi, producătorii, ne spălăm pe mâini pentru că „se recomandă citirea cu atenţie a prospectului” înaintea administrării medicamentul. În caz contrar, o faceţi pe risc propriu. Arunc cutia cu aspirină înapoi în trusă. Deodată bormaşina vecinului, petardele şi claxoanele de afară par mai suportabile. Trăiască medicina, zic, şi însănătoşire grabnică tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails