28 mai 2009

FC Barcelona - noua regină a Europei

Ieri toate drumurile au dus la Roma, pentru că oraşul etern a fost gazda celui mai aşteptat eveniment fotbalistic din Europa –finala Ligii Campionilor. După ce a trecut cu greu de Chelsea printr-un gol marcat în minutul 90+3 de Iniesta, FC Barcelona a devenit noua regină a Europei, reuşind o victorie categorică în faţa lui Machester United. Se anunţa un duel antologic între două stiluri de fotbal diferit, între doi dintre cei mai buni jucători ai planetei (Messi şi Ronaldo) şi între doi antrenori cu viziuni diferite asupra fotbalului.

Cea care visa să fie prima echipă ce-şi apără titlul în noul format al ligii, Manchester, s-a dovedit neputincioasă în faţa ţesăturii de pase desenate de Barça. Deşi a început bine, mai ales prin fazele create de Cristiano Ronaldo, United s-a stins încet spre sfârşitul meciului. Fineţea a învins forţa, iar fotbalul romantic, naiv uneori, practicat de Guardiola a avut câştig de cauză în faţa forţei şi a pragmatismului echipei engleze.


Deşi nu am avut parte de exploziile şi ruperile de ritm cu care ne-a delectat în meciurile precedente, Lionel Messi a avut un joc de echipă foarte bun. Acest puşti de numai 21 de ani, salvat în copilărie printr-o operaţie plătită de clubul catalan, a reuşind să marcheze, culmea, cu capul în faţa unei apărări engleze înalte – un gol ce seamănă destul de mult cu „mâna lui Dumnezeu” invocată de compatriotul său Diego Maradona la mondialul din 86. Pasatorul Xavi a fost declarat omul meciului, dar cred că toţi jucătorii Barçei au fost extraordinari, în frunte cu Iniesta, Xavi, Puyol sau Eto”o. Ei sunt cei care ne-au arătat că fotbalul romantic încă nu face parte din domeniul trecutului, că şi în lumea noastră pragmatică şi grăbită, mai este loc de minuni…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails