5 decembrie 2009

Marea nedumerire naţională

Următoarele două zile vor avea un rol foarte important pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Puşi în veşnica ipostază de a alege răul cel mai mic, duminică românii îşi pot decide soarta pentru următorii 5 ani. Ne întoarcem în trecut sau batem pasul pe loc? Facem doi paşi înapoi sau o luăm pe arătură? Cam astea sînt singurele opţiuni. Ce alegem, un socialist marionetă sau un fost comunist cu apucături fasciste?În cazul alegerii celui de-al doilea, România se îndreaptă încet, dar sigur spre anticipate. Fără îndoială că victoria lui Băsescu ar aduce mai multe avantaje pentru noi, cei din Republica Moldova, dar cu ce preţ? Pe de altă parte, alegerea lui Geoană ar aduce un guvern nou pînă la Crăciun şi stabilitatea de care are nevoie atât de mult România. O alianţă dreapta-stânga PSD-PNL ar constitui o premieră mondială (daca excludem cazul Moldovei), care se anunţă totuşi fragilă. Pentru moment cele două partide se unesc în faţa adversarului comun. Ce se va întâmpla, însă, după ce acesta este eliminat? Optăm în continuare pentru polarizare şi dezbinare, sau mergem pe ideea că orice alegere e mai bună decât cea a lui Băsescu, fără a şti prea bine ce-ar putea să aducă aceasta?

În altă ordine de idei, situaţia în Moldova e ceva mai clară. Întrebarea nu e pe cine alegem, ci dacă alegem şi mai ales când o facem? O întrebare care nu ar fi existat dacă parlamentarii noştri (ţin să precizez - de toate culorile) nu ne-ar fi furat în 2000 dreptul de a ne alege preşedintele. Toată lumea aşteaptă ce vor face comuniştii. Se vor găsi sau nu cei 8 trădători salvatori? Situaţia din Moldova e similară cea în care un vapor ia apă în largul mării, iar echipajul se bate pentru postul de căpitan. Peste ce veţi conduce, dragi politicieni, dacă echipajul vă va muri de foame sau dacă toţi vor fugi „rupând pământul” cu bărcile de salvare? Oare nu ar fi cazul să vă opriţi şi să vă îndreptăm atenţia spre cei pentru care sunteţi voi acolo sus, la conducere. Întreb şi eu, sau poate că îmi doresc prea mult... sau poate că ar trebui să urc în barca de salvare cât nu e prea târziu?

4 comentarii:

  1. Ca de obicei, un text curat, la obiect, inteligent, care reuseste sa sintetizeze exact marea balacareala in care ne balacarim balacariceste ambele popoare balacaroase, ca sa zic asa...

    RăspundețiȘtergere
  2. În anul 1969, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova calculat în dolari la cursul din 2005 era de 3,16 mlrd USD. Potrivit bazei de date International Macroeconomic Data Set (administrate de guvernul SUA), după 40 de ani, în anul 2009 PIB-ul Moldovei este de 3,22 miliarde, sumă practic egală cu cea din 1969.........concluzii, va rog.

    RăspundețiȘtergere
  3. nici daca ar fi venit Luminita Anghel sa-mi faca o felatie, nu asi fi votat pentru Geoana si cheagul-criminal de Iliescu plus pentru baietii buni din spatele lui:Vantu, Patriciu etc.....din doua gunoaie aleg pe chiorul "fascist" , macar asta se uita atent si in Basarabia(cu un ochi, dar se uita).
    Sa-mi fie iertat egoismul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu vreau sa te dezamagesc, dar actiunile lui Base fata de basarabeni se rezuma in mare parte la declaratii siropoase. Aproape toate legile si ordonantele din ultimii ani au fost initiate si promulgate de altii (gen Tudor Pantiru). Alegerile din 6 dec au impartit tara in doua tabere: cei impotriva PSD si cei impotriva lui Basescu. Se pare ca diaspora a avut un rol hotaritor pentru rezultatul final.Speram ca actualul presedinte isi va lua in serios rolul de presedinte al tuturor romanilor.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails