2 februarie 2010

Fata Morgana sau nimic nou pe frontul de est

În ultimul timp observ în Moldova din ce în ce mai multe lucruri misterioase, de neînţeles, pe care, oricât de mult m-aş strădui, nu le pot cuprinde cu mintea mea limitată. Nu pot înţelege je-m’en-fiche-ismul nostru cronic, această nepăsare cu accese de inteligenţă bovină prezentă pretutindeni. Şi o să vă dau şi câteva exemple simple ca să vă daţi seama despre ce vorbesc.

Vizitând recent Chişinăul pentru o perioadă mai lungă, am intrat în mai multe centre de copiere pentru un xerox, o printare, o scanare etc. În 70% din cazuri mi s-a răspuns urât, necuviincios sau chiar agresiv, în condiţiile în care eu am fost cât se poate de politicos. Am fost pus să aştept 10-15 minute sau chiar mai mult în timp ce vânzătorul îşi vedea liniştit de ţigară sau vorbea la telefon cu prietenii. În 25% din cazuri cel care îmi prelua comanda nu înţelegea boabă româneşte sau nu arata nici cel mai mic efort pentru a înţelege ce-i spuneam, dar asta nu este nici pe departe cel mai grav lucru. Cel mai grav este că atunci când „îndrăzneşti” să ridici vre-o obiecţie, răspunsul universal este „dacă nu-ţi place, ieşi afară!”. O replică pe care nu o pot înţelege nici în ruptul capului, pentru că această atitudine se bate cap în cap cu toate legile business-ului modern.

Nu e nevoie să mergem mai departe de România pentru a putea observa un comportament diametral opus. Într-un centru de copiere din vest eşti salutat, ţi se vorbeşte frumos, eşti servit ca la carte, iar la despărţire ţi se urează o zi bună. Un client mulţumit îţi poate aduce alţii 10, pe când unul nemulţumit poate îndepărta 100 clienţi potenţiali. În Germania, dacă se întâmplă iarna ca transportul în comun să întârzie câteva minute eşti prevenit din timp, ţi se oferă un sandwich şi un ceai cald şi câteva bilete gratuite ca şi compensaţie pentru acest inconvenient. În Moldova am aşteptat şi o jumătate de ora în frig o rutieră care circulă în mod normal la fiecare 10-15 minute. Încearcă şi spune ceva, răspunsul va fi invariabil… da, aţi ghicit - „dacă nu-ţi place, ieşi afară!”.

Moldova este ca un călător ce a rătăcit prin pustiu în ultimii 20 de ani. Privim cu mâna streşină spre occident şi ne vedem deja mari europeni. UE însă este în continuare o fata Morgana pentru noi, pentru că, obiectiv vorbind, din ’89 încoace în Moldova nu s-au produs mari schimbări la nivel de mentalitate. Suntem în continuare obtuzi, limitaţi şi nepăsători şi aşteptăm ca altcineva să vină cu o soluţie miraculoasă şi să ne scoată la liman. Altcineva - nu noi. Dar mai e mult până departe, căci nu e nimic nou pe frontul de est, iar oaza cu apă cristalină ce licăreşte în depărtare nu este decât o fata Morgana…

Un comentariu:

  1. felicitari, ai reusit sa exprimi foarte frumos un lucru din pacate trist si urat... dar nu-mi pierd speranta ca se vor indrepta lucrurile si acolo, mai devreme sau mai tarziu, n-as vrea sa ajung sa spun si despre Chisinau cat e de pacat ca e locuit...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails