20 septembrie 2010

Let’s do it România

… face parte dintr-o mişcare internaţională începută în 2008 şi implementată într-un număr de ţări europene. Ideea este destul de simplă: se iau câteva mii de voluntari, una bucată ţară plină de gunoaie aruncate peste tot locul şi se încearcă curăţarea ei într-o singură zi. O iniţiativă nobilă şi salutabilă, dar cu prea puţine şanse de izbândă. Pentru că vedeţi voi, românul este un specimen aparte cu propriile reguli şi năravuri. Iar atâta timp cât acesta este obişnuit să-şi arunce mizeria pe unde apucă, fără să se gândească la consecinţe, astfel de mişcări sunt sortite pieirii.

Am participat la destule campanii de ecologizare şi am ajuns la o singura concluzie – ceea ce fac o mână de voluntari într-o zi e doar o picătură într-un ocean dacă nu se iau măsuri în vederea educării populaţiei. Mentalitatea – acolo trebuie de umblat. În momentul în care gherţoiul de bloc va coborî din Merţan şi va arunca chiştocul la coşul de gunoi, atunci când mârlanul va strânge rămăşiţele picnicului fastuos într-o pungă şi le va arunca la ghenă – doar atunci vom avea şanse să trăim într-o ţară curată. Iar astfel de oameni fără conştiinţă pot fi motivaţi doar prin amenzi usturătoare.


Va mai scuipa cocalarul seminţe pe jos dacă ştie că fiecare sămânţă aruncată îi costa câteva sute de lei? Cu siguranţa – nu, iar dacă o va face cu atât mai bine – creşte bugetul de stat şi poate aşa ieşim şi noi din criză. Poate astfel de legi ar trebui implementate şi aplicate în România, în schimbul împovărării populaţiei active cu biruri şi dări. Să curăţăm România într-o singură zi! De acord. Dar haideţi s-o curăţim de mizerie şi prostie, de indiferenţă şi rea voinţă, de mitocănie şi nesimţire. Atunci chiar am avea o şansă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails