19 septembrie 2010

Secretele simbolului pierdut

Am terminat de citit „Simbolul Pierdut” şi, aşa cum promiteam în unul din articolele precedente, vă ţin la curent cu impresiile legate de această carte.

Romanul se încadrează perfect în stilul cu care ne-a obişnuit Dan Brown. O serie de elemente asigură succesul acesteia. Personajul principal este Robert Langdon, profesor de simbolistică la Universitatea Harvard, personaj pe care l-am îndrăgit încă din primele pagini din "Codul lui Da Vinci". Acţiunea se desfăşoară în capitala Statelor Unite. Autorul alege ca scenă de desfăşurare a evenimentelor câteva din cele mai cunoscute locuri, clădiri şi monumente din lume - Capitoliul, Washington Monument şi multe alte încăperi, tuneluri şi temple secrete din Washngton D.C. pe care le descrie într-o lumină nouă. Acestea ascund un labirint de coduri şi secrete străvechi pe care Langdon trebuie să le descifreze pentru a supravieţui în lupta contra unui duşman ce pândeşte din umbră. Miza este mai mare decât viaţa sa sau a prietenilor săi, fapt dovedit şi de implicarea CIA şi a unui număr de personalităţi de prin rang.

Astfel Langdon este prins fără să vrea într-o cursă contra cronometru la capătul căreia aşteptă unul din cele mai importante secrete din istoria omenirii - Secretele Antice – o lume a înţelepciunii ezoterice ce are puterea să schimbe lumea în care trăim. „Simbolul Pierdut” reia subiectul francmasoneriei şi o face într-o manieră originală. Unul din lucrurile care-mi plac cel mai mult la cărţile lui Dan Brown este felul în care reuşeşte să abordeze lucrurile obişnuite din viaţa noastră într-un mod inedit. Mă refer la etimologia cuvintelor, descifrarea de simboluri şi deconstrucţia unor idei prezente în viaţa multora dintre noi.

Bineînţeles că meritul cel mai mare al autorului este că reuşeşte să preia câteva dintre marile mistere ale omenirii şi să le transpună într-o literatură atractivă şi interesantă. „Simbolul Pierdut” îl provoacă pe cititor, iar acţiunea abundă în răsturnări de situaţii şi dezvăluiri neaşteptate. Totuşi, am fost puţin dezamăgit de finalul romanului, mă aşteptasem la un sfârşit mai de efect, ca în cazul celor două cărţi din serie. În general, însă, cartea reprezintă un roman surprinzător şi bine închegat - exact la ce se aşteptau fanii lui Dan Brown, de aceea o recomand cu căldură oricărui cititor.

2 comentarii:

  1. am terminat-o mai demult, ca o aveam preordered...am ramas dezamgit, parca nu e la fel de impresiontanta precum "A&D" care e de departe cel mai bun roman thriller care l-am citit la viata mea, si nici pana la "davinci code" nu se ridica..parerea mea, ca Dan Brown putea sa o faca mai buna

    RăspundețiȘtergere
  2. un scriitor foarte mediatizat dar care nu va fi niciodata un mare scriitor...ce inseamna sa faci reclama buna in ziua de azi...pai asta este mai cunoscut decat multi titani ai literaturii

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails