Se spune că atunci când nu ai așteptări față de un anumit lucru, nu poți fi luat prin surprindere. Vizita mea de ieri la Rohia mi-a dovedit exact contrariul. Am pornit din Baia Mare având o idee foarte vagă despre cum ar trebui să arate mănăstirea ascunsă în munții din țara Lăpușului, iar ceea ce am găsit acolo o oră mai târziu mi-a dat peste cap cam tot ce știam eu despre astfel de locașuri.
După ce am trecut de Târgu Lăpuș, am făcut stânga de pe drumul principal și m-am pomenit pe o alee șerpuitoare și foarte abruptă pe care nu încăpea mai mult de o mașină. Am lăsat mașina în parcare și am urcat pe jos spre ceea ce se numea Centrul Cultural Monahal „Nicolae Steinhardt”. Ceea ce am găsit de fapt a fost un grup neomogen de clădiri și obiecte care nu păreau să aibă legătură între ele.
Desigur, că nimeni nu se mai așteaptă să vadă în secolul 21 călugări ce trăiesc în chilii săpate în piatră iluminate de opaițuri. Și totuși… Rohia mi-a părut un loc în care noul încearcă și nu reușește să se îmbine cu vechiul. Cât de bine arată o biserică veche pe fonul unei macarale ultramoderne cu bannerul unei firme de construcții? Cum s-ar putea combina chilia în care a locuit în ultimii ani din viață monahul Nicolae cu ultimul model Ford Focus parcat în față? Ce impresie poate lăsa o bisericuță de lemn lângă o locuință luxoasă cu interfon și termopane?
La Rohia totul stă sub semnul construcției și al reamenajării. E plin de muncitori ce operează instalații de prelucrare a lemnului. Odată intrat, nimeni nu te întrebă cine ești și ce dorești să vezi. Singuri vizitatori în afară de mine erau o familie cu doi copii care făceau gălăgie. Odată ajuns în vârf, însă, ți se deschide o panoramă extraordinară, una care trebuie să-l fi încântat și pe autorul Jurnalului fericirii. Pentru câteva clipe uiți de tot și te lași cuprins de istorie, de veșnicia ce se ascunde în munții împăduriți și de frumusețea lor.
În cele din urmă revii la realitate și pleci nedumerit de la Rohia – mănăstirea contrastelor în care noul este pe care să învingă trecutul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu