6 decembrie 2010

Moldova și filmele de la Holivud


Nu e un secret pentru nimeni că filmele produse în pădurea sfântă reflectă un mod specific de gândire. O să trec cu vederea superioritatea cu care tratează americanii celelalte națiuni (a se vedea fazele în care un singur soldat american, animat doar de spiritul patriotic, bate cu mâinile goale 10 soldați vietnamezi înarmați până în dinți), faptul că toate evenimentele importante par să se întâmple doar în SUA (acolo se prăbușesc meteoriții, bombele atomice și OZN-urile cu extratereștri) sau faptul că ei se consideră reprezentanții și salvatorii planetei (slavă Domnului că nu a jucat Bruce Willis în Titanic, că-i salva pe toți).
 

Ceea ce vreau să spun e altceva. Dacă ați observat, până acum câțiva ani, dacă scenaristul filmului vroia să plaseze acțiunea într-un loc primejdios, în care domnește haosul și teroarea, în josul ecranului apărea scris: somewhere in eastern Europe sau și mai bine – somewhere in Romania. Americanul de rând nu se întreba unde e asta. Era suficient să știe că e o țară săracă undeva la dracu' în praznic.
 

Între timp lucrurile s-au mai schimbat (din păcate nu și în privința sărăciei). România a intrat în NATO și UE. Prin urmare scenariștilor americănoși le-a trebuit un alt meleag pentru scopurile lor cinematografice banditești. S-or uitat în stânga, s-or uitat în dreapta. O stat drept, o cujetat strânb și or ales. Așa că mai nou în loc de somewhere in Romania apare scris mare cu litere b(v)ulgare somewhere in Moldova (a se vedea cel mai recent film cu Bruce Willis, John Malkovich și Morgan Freeman - RED).
 

De așa țară sigur n-a auzit americanul de rând, se pare însă că nici scenariștii nu stau mai bine. Eroul interpretat de Bruce Willis merge în Moldova, cică, să rezolve o problemă nucleară. De unde au mai scos-o și pe asta, nu știu. De unde probelele nucleare printre dealuri cu vii, li vezi și… te duci? Sau poate că se refereau la alegerea președintelui. Oricum, mă mir cum de nu i-au arătat pe soldații noștri înarmați cu arcuri cu săgeții și prăștii cu alice explozive. Noi oricum zicem și de asta bogdaproste. Măcar ne mai bagă și pe noi în seamă. Mai rău e când te bagă în altceva. Așa că tăcem, înghițim și sperăm că a veni și la noi într-o noapte soarele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails